Marie

Baloo-engelsk springer spaniel f. 2011 09 13

En god vän har en sex månaders golden retriever valp som är minst sagt yster. Hon behövde helt enkelt en lite äldre hund att leka med för att få känna på en individ som är stark och säker i sitt hundspråk. Vi har verkligen fin nytta av hundhagen på Sveden där är fria öppna ytor som inhägnats.

Baloo är verkligen lite väl våldsam när han har med en unghund att göra men lilla tiken var inte sen att hänga på leken även om hon var tveksam till en början. Baloo fick henne att visa underkastelse och avvaktan på att han bjöd in till lek. Inte tvärtom en unghund som kastar sig över allt och alla.

De rusade runt i tafatt och Baloo hoppade över henne när hon platt la sig ner för att slippa hans anfall. Några språng såg farliga ut och när farten blev för våldsam kopplade jag upp Baloo för att de skulle få leka munfäktning i närkamp istället. På så sätt hämtar de andan också så att de inte skadar sig när musklerna är trötta.

Innan vi mattar och hussar tog lite kaffe slängde jag ut en näve med godis och nu fick i alla fall Baloo fullt upp en bra stund och lilla valpen fick tid att lägga sig och bita på en pinne.

Slutligen tog jag Baloo i kopplet och promenerade runt i hagen. Då passade valpen på att sätta upp farten för sig själv och hon kom gärna fram för att retas lite med honom som satt i kopplet.

När vi skulle avbryta träffen ville inte gärna valpen sluta rusa runt för det hade varit mycket roligt ,men med lite lock så kom hon till slut fram för att få en godbit ur mattes hand.

Hundlek är nyttigt men man skall välja en mycket säker och trevlig lekkamrat till sin hund. Viktigt är också att leken sker på en avgränsad plats som inte stör andra. Tänk på att ta av halsbanden så att ingen skadas ileken. Avbryt leken i perioder så att hundarna får vila och kanske dricka lite vatten.

Hundlek skall inte överdrivas i mängd tillfällen. Högst två pass per vecka. Hundens adrenalin höjs avsevärt och den stressnivån hunden kommer i tar några dagar att komma ner från igen.

Så med förnuft och måtta är det alldeles perfekt för en glad ivrig hund!

25. nov, 2013