Marie

Baloo-engelsk springer spaniel f. 2011 09 13

En engelsk springer spaniel som eventuellt skall användas i aveln måste genomgå en kontroll av veterinär för att se så inte ärftliga ögonsjukdomar finns i generna. Det är ett problem i rasen och därför följs alltid avelsrekommendationerna av seriösa uppfödare.

Jag bokade tid för Baloo på Djursjukhuset. Vi kom i mycket god tid för att jag skulle ge Baloo ögondroppar som måste verka i minst 30 minuter innan själva ögonlysningen. Ett papper med hundens alla data fylldes i vid disken och sen fick vi vänta .

Bra träning det att sitta ner och vänta tillsammans med en massa andra hundar. Baloo tittade  på en stor bulldog som var gammal och vis och bara blängde på den unga nyfikna unghunden Baloo. Bulldoggen grymtade bara och vände bort huvudet därefter trots att Baloo ivrigt skällde för att få lite fart på honom. I ett knä satt en pytteliten brun och vit, 12 veckors jack russel valp som nog gärna hade lekt ett slag med Baloo om han fått.

Tillslut var det vår tid och en sköterska kollade att alla papper var i ordning . Därefter var det en chip avläsare som hölls fram mot Baloos hals för att se om numreringen stämde med ID papperen. Allt som det skulle och då kom veterinären in för att göra undersökningen.

Lamporna släcktes och vi kunde följa själva ögonlysningen på en skärm. Lugnt och fint speglade veterinären höger och vänster öga. Det var helt normalt och jag kúnde andas ut. Här var en frisk hund. Baloo uppförde sig så fint och fick beröm av veterinären! En mycket trevlig individ sa hon!

Direkt i bilen ringde jag upp Mikaela som är uppfödaren och gav det mycket glada beskedet.

Nu har vi även gjort ett sista test med dna prov som skickats till England och det gav också det svar att allt var normalt och inga ärftliga ögonsjukdomar kunde påvisas.

Jag vill verkligen påpeka att en hund som kommer från en uppfödare med noggrannt kontrollerade föräldra djur och klar och tydlig inriktning mot friska och mentalt sunda hundar är det viktigaste som finns!

15. feb, 2013